Fokkerijfilosofie

Prestatiefokkers met één doel: springpaarden fokken voor de topsport!

Sinds eind jaren 60 heeft de familie Van Straaten uit Den Ham zich gericht op de fokkerij van sportpaarden.

De fokproducten:

Someday [Nurzeus] met Princess Haya actief in de internationale springsport* Handel II (Wolfgang) met Michael Whitaker, internationaal springen,
* Logan's Peak (landadel) met Darby Toben (USA), internationaal springen,
* Kor de la Belle (Concorde), met René Fäh (CH), internationaal springen,
* Some Day (Nurzeus) met HRH Princess Haya (JOR), internationaal springen,
* Astro Rey (Larno) met John Perez (MEX), winnaar small Grand Prix Monterrey,
* Isabelle-S (Voltaire) met Indra Rosendi (Indonesië), winnaar Grand Prix Jakarta 1999 en 2001,
* La Belle-S (Nimmerdor) met Suzanne Hayden (CAN), internationaal springen,
* Navidor-S (Nimmerdor x Cor de la Bryere) met Fracie Steinwedell (USA), internationaal springen
* Primeur-S (Emilion x Juventafee-S v. Farmer), internationaal springen met Peter Bulthuis en grand prix springen met Erik Jerneld [SWE].
* Olivier-S (Ahorn x Juventafee v. Famer) onder Neel zum Fohrde [SWE], grand prix springen
behoren allen tot de internationale top.

Sir Corland tijdens de hengstenkeuring 2002Op de hengstenkeuring 2003 stond een door de familie Van Straaten gefokte Calvados x Libero H x Burggraaf op de vierde plaats tijdens de kampioenskeuring en is aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Deze Typhoon-S is internationaal succesvol met Max Routhledge [GBR]. Ook de reservekampioen op de hengstenkeuring 2002 en verrichtingstopper van Ermelo: Sir Corland (Corland x Derrick) is gefokt door Ans Roelofzen-Van Straaten, uit de bekende Belleamie-stam. Deze hengst is inmiddels grand prix springen met Wout Jan van der Schans.
Sir Otto-S [Burggraaf x Farn] uit de moeder van It's OttoOok Vermont komt uit de fokkerij van Van Straaten: de goedgekeurde KWPN hengst uit Holsteiner stam 173 van Carolus II en de grand prix merrie Pracht-S. Een Burggraaf-zoon van Tivonne, Sir Otto-S, is goedgekeurd voor de dekdienst in Italië. De hengst is inmiddels succesvol in internationale springrubrieken met Giovanni Consorti. Een fantastisch resultaat voor één van Nederlands beste prestatiefokkers die één doel voor ogen heeft: springpaarden fokken voor de topsport!

Isabelle [v. Uron], de stammoeder van de BelleamielijnEind jaren 60 legde Van Straaten sr. de basis voor de huidige sportpaardenfokkerij met de aankoop van de Gelderse merrie Isabelle. Deze dochter van Uron werd op "De Hazelhorst" zowel voor de sport als voor de fokkerij ingezet. Isabelle behoort tot één van de belangrijkste fundamenten van het succes. Uit de nafok van Isabelle kennen we ondermeer de succesvolle KWPN-hengst Fair Play (Ulft). Maar ook de bekende internationale springpaarden Exodus (Zadok) en Hurricane (Burggraaf) stammen van haar af.

Als basis voor een gerichte prestatiefokkerij gaat de familie Van Straaten uit van de beste merrielijnen waarin prestatiegenen meerdere generaties verankerd liggen. Het Holsteiner paard staat bij Van Straaten, gezien haar jarenlang sportpaardentraditie, hoog in het vaandel. Diverse stammoeders van Van Straaten vinden dan ook hun oorsprong in dit Duitse fokgebied. Maar ook de Farn-dochter Tivonne, moeder van het wereldberoemde Olympiadepaard It's Otto (Sultan) met Geoff Billington, nam een box in op De Hazelhorst.

RetinaBij de Holsteiner stammen selecteert de familie Van Straaten op prestatie en aanleg, wat generaties lang verankerd is. De stam 104a met stammoeder Retina en stam 173 met stammoeder Vase, een volle zus van Romanus (Ramzes) die in de jaren 60 op Grand Prix niveau heeft gesprongen, brengen het waardevolle bloed van Capitol en later Corland in de hedendaagse prestatiefokkerij.

In de KWPN-index met de fokwaarden van de 250 beste gefokte merries zijn er maar liefst zeven afkomstig uit de fokkerij van de familie Van Straaten. Ook in de KWPN-index met de 50 meest sportgericht gefokte hengstveulens geboren in 1997 staat Van Straaten met 3 hengsten genoteerd. Daarnaast bezet Van Straaten in de WBFSH-wereldranglijst van springpaardenfokkers een fantastische 14e plaats.


Deel deze pagina: